Di tutto un po': per riflettere sul mondo del whisky (e non solo), ma anche per ridere
da Tobacco lun apr 11, 2016 3:09 pm
Se per caso non siete ancora passati a dare un'occhiata al Blog norvegese di Thomas, Whisky Saga,
allora vi posto qui il link giusto per farvi venire rabbia visto che si è bevuto whisky (Mortlach) anche di 75 anni in botte:

http://www.whiskysaga.com/tasting-the-w ... then-some/

In breve la Line-up:

Highland Park 1973 36 YO, 43 %
cask #4980, 1st fill sherry butt
distilled 1973-04-12, bottled 2009-11-02

Nose: Nice, light maltiness, soft and sweet peat, mild honey.

Taste: Fresh, light honey notes, a hint of mint.

Finish: Long, mild, a bit green, heather, heather honey, soft smoke.

Score: 91/100 (22/23/23/23)


Glen Grant 1955 57 YO, 40 %
cask #833, 1st fill sherry butt, chill filtered
distilled 1955-02-17, bottled 2012-09-28

Nose: Fresh, fruity, tropical, light Christmas spices.

Taste: Delicate spices, light smokiness, chewy.

Finish: Long and fresh.

Score: 91/100 (23+/23/22/23)

Linkwood 1954 56 YO, 40 %
cask #371, 1st fill sherry butt, chill filtered
distilled 1954-02-04, bottled 2010-11-24

Nose: Fruity, light, delicate, a bit darker thanthe previous drams, minty

Taste: Lots of oak and very dry. Way too much oak.

Finish: Very dry, perfume, mint, looong and very, very oaky.

Score: 79/100 (22/19/19/19)

Strathisla 1953 58 YO, 43 %
cask #1614, 1st fill sherry butt, chill filtered
distilled 1953-12-19, bottled 2012-11-21

Nose: Berries, strawberries, cinnamon, just very cozy

Taste: Spicy, a bit oaky (borderline for me), fruity

Finish: Long, spicy, caramel, a bit of spring in its step. Very fine!

Score: 92/100 (23+/22+/24/23)

Macallan Speymalt 1945 68 YO, 45,1 %
cask #106 & #109, 1st fill sherry hogsheads, un-chill filtered
distilled 1945-04-12, bottled 2013-08-15

Nose: Super delicate, spicy, refined and elegant, home made caramel pudding, dust, almonds, caramel, a bit dark, rich sherry notes. Simply amazing.

Taste: Spicy, caramel, quite fresh and lively, light tropical notes, dried fruits.

Finish: Long, hints of smoke, wet leaves, earthy, chewy

Score: 98/100 (25/24/25/24)

Mortlach Generations 1939 75 YO, 44,4 %
cask #2475, 1st fill sherry butt, un-chill filtered
distilled 1939-11-17, bottled 2014-11-18

Nose: Almonds, caramel pudding, coconut, dust, delicate citrus notes, a whiff of smoke, very rich.

Taste: Soft oak (not too much! in fact surprisingly little), spicy, bright, lively, almost sparkling!

Finish: Long, rich, full, fantastic.

Balance: It’s alive. Alive, I tell you!

Score: 95/100 (23+/24/24/24)

E ci sono pure i Bonus a fondo pagina :wowo!!: :wowo!!: :wowo!!: :wowo!!:

[...]
An old shirt that is stained with blood and whisk(e)y
And goodnight to the street sweepers
The night watchman flame keepers and goodnight to Matilda too

Tom Waits - Tom Traubert's Blues

:slainte: S L A I N T E :slainte:

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da Tobacco lun apr 11, 2016 3:52 pm
FedeNovara ha scritto:Maledetti bloggers!


Eh si, ci sono anche quelli che selezionano dei cask per gli imbottigliamenti dei blogger! Maledetti! :1hahaha: :1hahaha: :1hahaha: :1hahaha:

[...]
An old shirt that is stained with blood and whisk(e)y
And goodnight to the street sweepers
The night watchman flame keepers and goodnight to Matilda too

Tom Waits - Tom Traubert's Blues

:slainte: S L A I N T E :slainte:

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da marco77 lun apr 11, 2016 7:36 pm
Perchè farsi male da soli? :marameo:

Let’s keep it fun; whisky’s no serious matters (unless you have to make a living out of it, or if you down way too much of it). Serge Valentin
da Gotan mer apr 13, 2016 2:18 pm
Tanta invidia per avere assaggiato versioni così rare. Però, onestamente, io non credo che l'invecchiamento, oltre una certa soglia, sia così importante. Preferisco un ottimo whisky di 15/18 anni piuttosto che un buon whisky di 25 o 30... voi no?

Poi, per carità, mi piace poter assaggiare anche malti con maturazioni lunghe: ma, sinceramente, mi sfugge il senso di un whisky invecchiato 55 o 75 anni. Mi sembra, più che altro, una gara a chi ce l'ha più lungo (l'invecchiamento!).

Accumula oggi e non pentirti domani!
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da angelshare mer apr 13, 2016 4:08 pm
invecchiamenti che migliorano dopo i 30 sono eccezioni.
Spesso ricchissimi, complessissimi al naso e scarichi e tannici al palato.
Esempi da manuale, per quanto non dei single cask, a parte il balvenie 25
Talisker 25vs30
Highland Park 25vs30
Balvenie 25 vs 30

Condivido il pensiero di Pino e le sue considerazioni sui whisky vecchi
http://spiritofscotland.it/blog/un-glen ... el-1963-e/

Davide Terziotti
angelshare.it
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