Lorenzo_P ha scritto:Infatti il Benromach che ho menzionato, aveva proprio la gradazione limite al di sotto della quale la polvere da sparo, casomai fosse venuta in contatto con una botte di distillato (sai, nelle navi col mare grosso..), non l'avrebbe auto-incendiata. Infatti la gradazione è ispirata a questa problematica marinaresca.
Plymouth Gin usa la storia al contrario (che mi sembra anche più verosimile). Il Navy Strength serviva proprio per evitare che durante la navigazione in caso di perdita dei barili di gin (e rum) sulla polvere da sparo questa diventasse inutilizzabile.
Plymouth’s location not only gave us access to the ingredients we use, it also provided us with our most important early customer - the British Royal Navy.
During the Napoleonic Wars, Vice Admiral Horatio Lord Nelson ordered barrels of Plymouth Gin for his officers. Because cannons were vital for safety, it was feared that leaks could make gunpowder wet and impossible to light. That’s why our founder, Thomas Coates, introduced Navy Strength, a gin strong enough to pass the British Royal Navy’s “proof” test. This involved pouring the spirit onto gunpowder. If the powder still burned, it indicated that there was sufficient alcohol - or proof – and the gin was allowed on board.